اگر در حال مطالعه این یادداشت هستید پس روشن است که اهل مطالعه اید، اما نمی دانم که آیا کتاب حکایت دولت و فرزانگی نوشته ی مارک فیشر را مطالعه کرده اید یا خیر؟ داستان کتاب درباره ی مرد جوانی است که برای یافتن معنای واقعی زندگی و موفقیت سفر میکند. از شغلش راضی نیست و در جستجوی ثروت، موفقیت و شناخت خود است. لذا با یک پیرمرد ثروتمند به گفتگو پرداخته و به بررسی ابعاد مختلف ثروت و زندگی میپردازد. در حقیقت مارک فیشر از طریق داستانی آموزنده به خواننده این پیام را میدهد که اهمیت خرد، حکمت و فرزانگی در تصمیمگیریها و کسب تعادل و درک بهتر از زندگی و موفقیت بسیار زیاد است.
من معتقدم در دنیای کسب و کار و کشورداری نیز حکایت دولت و فرزانگی به ما میآموزد که چگونه میتوان با استفاده از خرد و درایت، تصمیمات بهتری اتخاذ کرد و به تعادل و درک بهتر از کشورداری و کسب و کار و ارزش های آن رسید. این حکایت به دولت ها و سیاستگذاران، سرمایه گذاران و کارآفرینان، بهره برداران، مدیران و فعالان صنعت گردشگری و سایر بخش های اقتصادی خاطرنشان میکند که در هر شرایطی، باید به دنبال راهحلهای هوشمندانه و پایدار باشند.
وقتی دولت ها با چالشهای مختلفی در حوزه ی گردشگری مواجه میشوند، به جای اتخاذ تصمیمات شتابزده و غیرمنطقی، باید از مشورت با فرزانگان و افراد با تجربه و متخصص در این صنعت بهره ببرند و این مشاورهها به آنها کمک میکند تا راهکارهای مناسبی برای حل مشکلات بیابند و در نهایت به موفقیت برسند. به طور قطع در دنیای کسب و کار هم، تصمیمگیریهای درست، نیازمند تفکرو تحلیل عمیق، مشاوره با کارشناسان و شناخت دقیق وضعیت موجود و بازار است.
- حتما بخوانید: نقش دولت ها در توسعه گردشگری و رونق اقتصادی
هر فعال و دست اندرکار گردشگری به خوبی می داند؛ از جمله چالش هایی که صنعت گردشگری مدام با آن دست و پنجه نرم می کند و این صنعت را به واسطه ی خصلت ها و ویژگی های خاصش همواره در معرض آسیب ها و ضررو زیان های جدی قرار می دهد، نوسانات اقتصادی، تغییرات اقلیمی، بحرانهای بهداشتی، مسائل سیاسی و امنیتی و رقابت شدید در بازار است و در این شرایط است که فرزانگی و تدبیر در تصمیمگیری ها و اقدامات، میتواند راهگشا و کلید موفقیت باشد.
به طور مثال در سالهای اخیر، بسیاری از شرکتهای خدمات مسافرتی و گردشگری به واسطه ی شیوع ویروس کرونا، افزایش نرخ تورم ، نوسانات نرخ ارز، شرایط نامناسب اقتصادی، تحولات تکنولوژیکی و صدور مجوزهای بی شمارکه همگی خارج از دایره ی کنترل مدیران این نوع کسب و کارها نیز می باشند، با چالشهای جدی و متعددی مواجه شده اند و این موضوع باعث کاهش شدید تقاضا برای سفر و در پی آن کاهش درآمد این نوع از کسب و کارهای گردشگری شده است. در این شرایط، تصمیمات ناشی از مشاوره و استفاده از نظر صاحبنظران در بخش های دولتی و خصوصی و حتی نهادهای بین المللی و برخی اقدامات هوشمندانه همچون اصلاح و بازنگری در آیین نامه قدیمی و تاریخ مصرف گذشته ( همچون آیین نامه نظارت بر تأسیس و فعالیت شرکتهای خدمات مسافرتی و گردشگری که پس از 23 سال و در خرداد 1403 به پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و تصویب در هیأت وزیران اصلاح و به روز رسانی گردید) و اتخاذ برخی تمهیدات هوشمندانه توسط مدیران این شرکتها نظیر تخصصی کار کردن، الکترونیکی شدن و استفاده از ظرفیت های آنلاین و حتی هوش مصنوعی، مدیریت و کاهش هزینه ها و … می تواند به برون رفت از برخی چالش ها، درآمدزایی بیشتر و بقاء و پایداری کسب و کار کمک شایانی نماید.
در این ارتباط، بهره برداران و مدیران هتلها نیز می توانند برای مقابله با چالشهای ناشی از کاهش تعداد مسافران، به تنوع بخشی و سفارشی سازی خدمات خود پرداخته و با برنامه ریزی و برگزاری رویدادهای مختلف هنری، فرهنگی، توجه بازارهای مختلف را به خود جلب کنند. ضمن آنکه هدف قرار دادن بازارهای جدید و استفاده از بسترهای آنلاین جهت جذب مسافر، مذاکرات b2b و استفاده از ظرفیت راهنمایان گردشگری داخلی، بین المللی و تخصصی نیز می تواند از جمله تمهیدات و استراتژی های هوشمندانه و ناشی از فرزانگی و خرد بهره برداران و مدیران اینگونه کسب و کارهای گردشگری باشد.
بنابراین با توجه به سرعت بالای تغییرات و شرایط بازار در صنعت گردشگری، اهمیت استفاده از نظر خبرگان، کارهای تیمی، تصمیم گیری ها و تصمیم سازی های هوشمندانه، مناسب و به موقع برای موفقیت و نیل به اهداف پیش بینی شده توسط دولت ها و کسب و کارهای گردشگری و هتل داری بر کسی پوشیده نیست و این همان پیام اصلی حکایت دولت و فرزانگی در صنعت گردشگری است.
تحلیل بازار و بررسی دقیق روندها، نیازها و خواستههای گردشگران، خلاقیت ، نوآوری و اتخاذ روشهای جدید برای جذب مشتریان همچون استفاده از فناوریهای نوین یا طراحی بستههای سفر منحصر به فرد و خاص، شناسایی و مدیریت ریسکهای مرتبط با نوسانات اقتصادی یا بحرانهای مختلف و تدوین و اجرای برنامههایی برای مدیریت و مقابله با آنها نیز همه و همه از جمله تدابیر و اقدامات هوشمندانه ای است که می تواند کامیابی دولتها و بخش خصوصی فعال در حوزه گردشگری را تضمین نماید و به جای اینکه اسیر موج های بازار شوند، خود موج ساز شوند!
نویسنده: احمد دیناری؛ مشاور و تسهیل گر سرمایه گذاری گردشگری
« استفاده از این مطلب در صورت ذکر منبع، بلامانع است»